Menu

KOIVUN HYVÄ OLO - hoidot ja ravintoneuvot

header photo

 

VYÖHYKETERAPIAA ENDOMETRIOOSIOIREISIIN

Otteita Eijaliisa Koivun lopputyöstä, 2005 Moderni vyöhyketerapia


JOHDANTO

Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti on vähän tunnettu krooninen sairaus jota esiintyy sukukypsillä naisilla. Sairaus on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua ja heikentää elämänlaatua. Koska sairauteen ei ole selkeää ja varmaa hoitomuotoa  endometrioosia sairastavat naiset kärsivät usein myös epätietoisuudesta sairautensa etenemisen ja hoitojen suhteen.

Kiinnostuin selvittämään mitä modernilla vyöhyketerapialla saadaan aikaan endometrioosioireiden hoidossa. Lopputyössäni esitän kokemuksiani vyöhyketerapian antamasta avusta endometrioosia sairastaville naisille.

 

YLEISTIETOA ENDOMETRIOOSISTA

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jossa kohdun limakalvon (latinaksi endometrium) kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Endometrioosipotilaista noin 20 % on kivuttomia, mutta suurimmalle osalle sairaus kuitenkin aiheuttaa voimakkaita kipuja. Yleisimpiä oireita ovat lantionalueen kipuoireet ja lapsettomuus. Voimakas kipu hankaloittaa elämää, heikentää työkykyä ja elämänlaatua.

Koska endometrioosin aiheuttajaa ei tunneta, ei siihen ole parantavaa hoitoa. Tulehduskipulääkkeet helpottavat kipuoireita, mutta ne eivät vaikuta endometrioositaudin kulkuun. Hormonihoidoilla pyritään lopettamaan kuukautiset. Leikkaus on ensisijainen hoito kun epäillään vaikeaa endometrioosia tai kipuoireet ovat voimakkaat.

 

ITSEHOITO JA VAIHTOEHTOISIA HOITOKEINOJA

Itsehoitona kannattaa kokeilla esimerkiksi makuulla oloa, jolloin paine lantion alueella vähenee, lämpötyynyä tai lämmintä kylpyä. Lempeä liikuntaa edistää verenkiertoa lantion alueella ja helpottaa turvonnutta oloa, esimerkiksi jooga on hyvä liikuntamuoto. Yrttitee rentouttaa koko kehoa, toisin kuin kahvista, teestä ja suklaasta saatu kofeiini pahentaa kipua. Myös ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota.

Kehon hoidot, mm. hieronta, akupainanta, akupunktio ja vyöhyketerapia auttavat endometrioosia sairastavaa naista mm. rentouttamalla kehoa, ja vähentämällä stressiä. Hoitojen tulee olla kevyitä eikä kovasti sairasta kehoa rasittavia.

                                                                                                                                

VYÖHYKETERAPIAHOITOJA ENDONAISILLE

ENDOMETRIOOSIA SAIRASTAVAT ASIAKKAANI

Hoitokokemukseni perustuvat noin 8 kuukauden kokemuksiin ja yhteensä 42 hoitokertaan. Lisäksi voin arvioida hoitojen apua vaivoihin myös omien hoitokokemusteni perusteella joita on noin viisitoista. Useimmilla asiakkaillani endometrioosioireet ovat pahimmat alaselässä ja lantion alueella. Suolistovaivat, ruoansulatus, niska-hartiavaivat ja masennus ovat myös monia haittaavia vaivoja. 

HOIDETTAVAT KOHDAT

Endometrioosia sairastavilla naisilla toistuu sairaudesta osoittavat kivut hormonivaivoille tyypillisillä tasoilla ja radoilla.

Korvissa munasarjojen ja kohdun alueen heijasteet ovat arat, ja kipupisteitä on aktivoitu jokaisella hoitokerralla. Korvissa on usein myös käpyrauhasen, hypothalamuksen ja aivolisäkkeen heijasteet kipeät. Suolisto-ongelmista kärsivien suolistoalueen heijasteet, erityisesti paksusuoli on ollut tosi kipeä. Suolistoalueelle heijastuvista endometrioosikipujen hoidosta on hyviä kokemuksia.

Niska-hartiavaivoihin viittaavat korvan alaosassa sijaitsevat tasot 12 ja 11 ovat usein kipeät ja hyvät magneettien paikat. Taso 8 stressiradalla korvanlehden reunassa ja puolivälissä korvaa on usein arka. Korvan yläosassa olevat pakara-alueen, SI-nivelen ja lantion heijasteet ovat usein kipeät ja avautuvat huolellisen painelun ja magneettien avulla. 

Niska-hartiajännitystä ja kipuja, joiden epäillään liittyvän endometrioosiin on saatu hyvin avattua keskittymällä niskan avaamiseen ja niska-hartia-alueen tasojen huolelliseen paineluun sekä kehon etu- että takapuolelta. Tämä on kuitenkin joskus aiheuttanut avautumisen myötä tuntemuksia käsivarsissa ja sen seurauksena olen avannut tukoksia käsivarsista. Peukalon ja ison varpaan tyvien hieronta ja rystysvälien painaminen on usein tarpeen ja niskan sekä hartioiden tukoksia avaavaa. Hormonaalisiin vaivoihin viittaavat kyynärpäiden ylä- ja alareunojen tasot 4 ja 2 ovat yleensä kipeät. Joskus niihin on laitettu magneetteja, mutta polvien vastaavat kohdat ovat tehokkaammat.

Jalkapohjien hoito on korvien ohella tärkeä ja huolella käsiteltävä alue. Aivolisäkkeen ja hypotalamuksen heijasteet ison varpaan tyynyltä on käsitelty joka kerta. Usein kipuja on myös mahalaukun ja haiman heijasteissa. Suolistoalueen käsittely jalan pehmeässä osassa on usein vilkastuttanut suoliston toimintaa. Jalan sisäreunasta olen aina käsitellyt selän lihaksiston alueen joka on asiakkaillani usein ollut kireä. Kohdun ja munasarjojen heijasteet kantapään molemmin puolin ovat erityisen kipeät, ja joillakin asiakkaillani kyseisten alueiden käsittely heijastuu alavatsaan lämmön tunteena, sykkeenä tai ”vetona”. 

Nilkan yläpuolella olevat tasot ovat usein kipeät, kuten myös alaselkään viittaava taso polven alapuolella. Näitä olen käsitellyt polaarisella- eli kaksisormipainelulla jokaisella hoitokerralla. Lähes kaikilla on erittäin kipeät polvien taipeiden alueet, tasot 4 ja 2. Erityisen kipeät ovat säärten sisäreunassa olevat pisteet, jotka ovat hyviä magneettien paikkoja. Polven taustat ovat endometrioosia sairastavilla naisilla arat ja vähän koholla/turvonneet.

Mikäli asiakkaalla on ummetusta tai muita mahavaivoja olen usein hieronut vatsaa spiraalimaisesti. Joskus on ollut selkeästi havaittavissa miten joku kupla suolistossa on lähtenyt liikkeelle. Koska monilla sairaus aiheuttaa myös masennusta ja ahdistusta olen usein avannut rintakehää. Tämä antaa mukavan kevyen ja auenneen olon. Säärissä ja reisissä voidaan usein todeta kipujen heijastuvan erityisesti ulkoreunoille eli tasapainoradalle ja sisäreunaan eli munuaisradalle. Lantion alueen kivut kohdistuvat alaselän 4 ja 2 -tasoille. Pakarat ovat useimmiten todella kipeät, ja tasojen ja pisteiden käsittely on ollut varovaista ja kevyttä. Usein olemme käyttäneet magneetteja avaamaan kyseisiä kohtia. Yläselässä tasosta 9 eli lapaluiden välistä alkaen on ollut kipeitä pisteitä aina takaraivoon asti. 

Magneetteja olen käyttänyt runsaasti varsinkin korvissa ja säärten sekä alaselän 4 ja 2 -tasoilla. Magneetit on koettu tehokkaiksi hoidon tehostuskeinoiksi.


HOITOJEN TUOMAT KOKEMUKSET

HOITOKÄYNTIEN TIHEYS JA AVUN KESTO

Yleisin ja keskimääräinen hoitokertojen käyntiväli on noin kaksi viikkoa. Hoidon tuoma apu on ollut tehokkain hoidosta seuraavana päivänä. Apu on kestänyt keskimäärin kahdesta seitsemään päivään. Kommenteista ja kokemuksista päätellen olisi suositeltavaa että hoitoja tehtäisiin 1,5 – 2 viikon välein kun oireet ovat pahat, ja tilanteen mukaan sitten hoitoväliä voisi pidentää vaikka kuukauteen. Tässä voisi ottaa huomioon kuukautiskierron ja ajoittaa hoidot juuri ennen kipeintä aikaa kuukaudesta.

KOKEMUKSIA HOITOJAKSON AJALTA

Yleisesti vointi ja terveys on parantunut hoitojakson aikana. Heti hoidon seuraavina päivinä fyysinen kunto ja työkyky ovat yleensä parantuneet, joka on mahdollistanut raskaatkin ponnistelut. Elämänlaatu, mieliala ja rentoutuneisuus ovat parantuneet huomattavasti kun verrataan alkutilannetta ja tilannetta hoitojakson lopputilanteessa eli haastatteluhetkellä. Ahdistuneisuus on vähentynyt, ja elämän hallitseminen ja piristyminen on tullut tilalle.

Avoimissa kysymyksissä tuli esiin mm yleinen kokonaisvaltainen voinnin paraneminen ja oman kehonsa tuntemaan oppiminen. Asiakas on oppinut kuuntelemaan kehoaan sekä hoitamaan kehoansa paremmin ja elämään kipujen kanssa paremmin. Keskittymiskyvyn todettiin parantuneen ja väsymyksen vähentyneen.

Yllättävinä kokemuksina hoitojakson aikana todettiin hoidon välittömät reaktiot keholla heijasteita käsiteltäessä. Monet asiakkaat totesivat saaneensa hyvin apua jännitysten ja kramppien poistumiseen. Magneettien voimakas teho oli myös positiivista yllätystä aiheuttanut asia. Hoidon aikaisten kiputuntemusten todettiin vähentyneen keholla.

 

POHDINTA JA LOPPUPÄÄTELMÄ

Noin kahdeksan kuukauden kokemukseni endometrioosioireiden hoitamisesta modernilla vyöhyketerapialla on vakuuttanut minut hoidon toimivuudesta.

Yhtään tapausta en voi sanoa parantaneeni, mutta monella oireet ja olo ovat helpottuneet. Asiakkaiden antama palaute ja toistuvat käynnit osoittavat että jokainen on ollut tyytyväinen hoitoihin ja saanut apua vaivoihin. Parhaiten hoidoilla on voitu helpottaa jännitystä ja kramppeja mm lantion alueella.

Kuukautiskivut ovat helpottuneet ja ajoittaiset niska-hartia kireydet sekä päänsäryt on saatu vähenemään tai pois. Uskon myös että kokonaisvaltainen rentoutus on parantanut yleistä olotilaa ja siten myös endometrioosin tuomia vaivoja ja murheita. Mieliala on kohonnut ja elämänhallinta parantunut. 

Endometrioosia sairastavilla naisilla on kehossa paljon yhteistä. Kipupisteet ja hoitoa kaipaavat alueet ovat kaikilla lähes samat. Hoitamillani naisilla on ollut vahva usko ja positiivinen asenne vyöhyke-terapiaan, ja uskon sen olleen merkittävä tekijä hyvissä tuloksissa. Palkitsevaa on ollut antaa uusi ja luonnollinen hoitotapa leikkausten ja lääkkeiden rinnalle.

Kokemusteni pohjalta voin todeta modernin vyöhyketerapian olevan hyvin sopiva hoitomuoto endometrioosioireiden hoitoon.



LÄHTEET

Vallerie Worwood and Julia Stonehouse, The Endometriosis Natural Treatment Program, 2004, Endometriosis Solutions UK
Thomas Lyons and Cheryl Kimball, What to do when the doctor says it’s Endometriosis, 2003, Fair Winds Press USA
Dian Shepperson Mills and Michael Vernon, Endometriosis, A Key to Healing and Fertility Through Nutrion, 2002, Thorsons UK
Endometrioosiyhdistyksen yleisesite ja Endorfiini -lehdet
FinOHTAn raportti 19 (2001), Endometrioosin aiheuttaman kivun hoito
Luontaislääketieteen Instituutti Kairon / MVT kurssimateriaalit